Sport is altijd erg belangrijk voor Dennis geweest. Vanaf zijn jeugdjaren tot dat hij midden 20 was, heeft hij als doelverdediger op het voetbalveld vele hoogtepunten gekend. Daarnaast was Dennis een aktief wintersporter en heeft hij als fanatiek hardloper vele kilometers afgelegd. Enkele hele- en halve marathons heeft hij achter zijn naam staan. Vanaf het moment dat er kanker in zijn rechterscheenbeen werd geconstateerd en een amputatie onvermijdelijk was, heeft Dennis zijn grenzen, en veel meer dan dat, verlegd door "sport" weer centraal in zijn leven te stellen en de limieten weer op te zoeken. Het gaf en zorgde volgens Dennis voor voldoening, onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en vooral levensvreugde. Dennis heeft veel informatie over zijn amputatie gebundeld om zo zijn kennis te delen met lotgenoten. Deze ervaring is overigens ook de insteek geweest voor zijn stichting. Na 15 april 2014, !de dag, wanneer Dennis is overleden aan de gevolgen van kanker, het oorverdovend stil was!, hebben Sander (secretaris) en Martin (voorzitter) het gedachtengoed van Dennis daarna voortgezet. We hebben dit in goed overleg met elkaar besproken op een unieke locatie, namelijk Barcelona! |
Doneren / Sponsoren
De DennisvanderZeijden foundation verzorgt regelmatig diverse uitdagende sport-evenementen voor personen met een fysieke beperking. De foundation streeft er naar om deze kosten zo laag mogelijk te houden voor de deelnemers. Mocht u geïnteresserd zijn om een bijdrage te leveren neem dan contact met ons op en mail naar info@dennisvanderzeijden.nl en wordt vriend van de foundation. Wilt u direct een financiële bijdrage leveren om onze doelstellingen te helpen realiseren, hieronder onze bank gegevens. Het wordt bijzonder gewaardeerd!
Het ABN AMRO bankrekeningnummer van "Stichting DennisvanderZeijden.nl" is: NL61 ABNA 0400 6017 02.
Golfen
De uitieme sport beoefening van Dennis was het golfen op Naarderbos. Zijn passie, drive en het geluk zag je hier duidelijk in terug. Daarom heeft de DennisvanderZeijden foundation speciaal golfballen laten ontwikkelen waar Dennis graag mee speelde. Een degelijke 2 piece speelbal, goed voor de lange afstanden. Ideaal voor all-round spelers.
Wil jij ook een setje van het merk Nassau golfballen in je bezit hebben, waarmee je de foundation steunt? Ze worden geleverd in speciale foundation doosjes en bevatten per doosje 3 golfballen. BESTEL GOLFBALLEN12 Ballen voor € 17,00 en 24 ballen voor € 30,00.
Sporten
Door de verbeteringen in zijn spel en vaardigheden en daarmee de betere resultaten, kreeg hij meer en meer de motivatie om nog harder te gaan trainen.
De uitdagingen die het golfen met zich meebrengt zijn zeer divers en zorgen er voor dat hij daar ongelooflijk veel vertrouwen, uitdaging, lichamelijke inspanning én plezier uit haalde.
Dennis had voor zich zelf daarom één concreet doel gesteld;
De beste golfer te worden met een "beenprothese."
Dennis heeft in 2012 tijdens de gala-avond van de Nederlandse Golf Federatie de award voor gehandicapte golfer van het jaar gekregen. Dennis ontving in hotel Huis ter Duin in Noordwijk de prijs uit handen van Tineke Loogman van de Nederlandse Golfvereniging voor Gehandicapten (NGG). Zij benadrukte dat de Almeerder een positieve uitstraling heeft en op een goed niveau presteert.
Handicart
Aanvankelijk speelde Dennis een golfronde door gebruik te maken van een "handicart". Een gemiddelde golfronde van 18 holes duurt ongeveer 5 uur waarbij je tussen de 5 en 6 kilomer aflegd. Het kracht- en energieverbuik is dermate hoog dat Dennis niet in staat was om de courses lopend af te leggen.
Hij had direct voor zichzelf een doelstelling te pakken. Dennis was overtuigd dat hij door intensieve training zijn kracht, conditie en uithoudingsvermogen kon trainen waardoor hij in staat moest zijn om de handicart te laten voor wat het was en zijn rondes lopend af te leggen. Lopen heeft meerdere voordelen.
Je speelt geconcentreerder, komt beter in je spel, hebt meer contact met medespelers en ziet meer van de baan wat je kunt toepassen in je spel.
Inmiddels was de conditie dusdanig goed dat hij met een golftrolley de baan op kan. Doordat het gemiddelde energieverbruik ongeveer 60% meer is wanneer je een prothese hebt is het van belang om tijdens de rondes goed te blijven eten en te drinken.
Doelstellingen
Dennis had als doel om zich te kwalificeren als para-olympische sporter voor het Golfen. Hoe het kwalificatietraject voor de paralympische spelen er uit zal gaan zien is nu nog (steeds) niet bekend. Van belang is dat Dennis in staat zou worden gesteld om zijn handicap, (we kunnen er ook niets aan doen dat dit woord gekozen is om je niveau aan te geven) naar beneden te krijgen.
Sinds december 2009 had Dennis een officiële handicapregistratie. Om concreet toe te werken naar een lagere handicap heeft hij samen met mijn pro een aantal stappen bepaald:
Actuele handicapregistratie
Handicap: 18.4
Helaas heeft Dennis zijn doelstellingen niet waar kunnen maken. We weten zeker met zijn doorzettingsvermogen en passie en drive was het hem zeker gelukt.
Naarderbos
De homecourse van Dennis was golfbaan Naarderbos. Daar train en speelde hij regelmatig waarbij hij de golfvaardigheden goed kon ontwikkelen. Gelukkig zijn er met een amputatie heel veel mogelijkheden. Voor iedere uitdaging is er een oplossing.
Team Holland
Het officiele orgaan voor disabled golf in Nederland is de Nederlandse Golfvereniging voor Gehandicapten (NGG). De NGG werkt nauw samen met de NGF en zorgt voor de ontwikkeling van de golfsport voor mensen met een fysieke beperking. Zowel nationaal als internationaal worden er gedurende het jaar diverse wedstrijden gespeeld. De NGG wordt tijdens buitenlandse wedstrijden vertegenwoordigd door geselecteerde spelers die samen Team Holland vormen. Dennis was geselecteerd voor Team Holland.
De officiële internationale & nationale wedstrijden van het Holland Team waar Dennis aan mee heeft gedaan.
Hardlopen
Voordat Dennis ziek werd en uiteindelijk de amputatie onderging, was hij de laatste jaren een fanatiek hardloper. Dennis deed mee aan diverse loopevenementen zoals de Dam tot Damloop, De Zevenheuvelenloop, Almere great 10 en enkele keren de marathon van Rotterdam.
Gesteund door lotgenoten en filmpjes op YouTube wist Dennis één ding zeker: Hij zou weer gaan hardlopen. Uiteindelijk stelde de producent van de C-leg, de firma Otto Bock, Dennis in de gelegenheid om in het bezit te komen van een "hardloopprothese". Deze sponsoring was bijzonder welkom omdat een hardloopprothese enkele duizenden euro´s kost. En als je dat in het daglicht zet qua haalbaarheid voor lotgenoten dan is de conclusie snel gemaakt. De afwerking en opbouw werd gedaan door Frank Jol. En zo kon Dennis weer beginnen aan een hobby die hij met heel veel plezier deed.
Aanvankelijk ging het heel voorspoedig. Dennis trainde mee met Frank Dik in Hoorn. Frank heeft een ruime ervaring als het gaat om hardlopen en met protheses in het bijzonder. Na enkele trainingen merkte Dennis dat de conditie verbeterde en hij het plezier weer te pakken kreeg. Hoewel het mijlen verweg verwijderd was van lange afstanden was het begin er. Er was weer een concreet doel.
Slechts enkele tientallen meters kon Dennis in het begin volbrengen. Dit kwam mede doordat de prothese nog niet helemaal gereed was. De lengte en koker moesten nog worden aangepast. Het uiteindelijke doel was om weer eens 5 of 10 kilometer te kunnen volbrengen.
Helaas moest Dennis na enkele trainingen de opbouw staken door de aanstaande operatie aan zijn longen vanwege de uitzaaiingen. Het hardlopen is er niet meer van gekomen. Vele vrienden van Dennis hebben de Alph'duZes tweemaal hardlopend omhoog gedaan. Een afstand van ca. 15 km met een gemiddelde stijging van 8% in 2012 en 2013 en men heeft toen in bocht 8 en 10 telefonisch contact gehad met Dennis.
Skiën
Wie ooit op wintersport is geweest herkend dit zeer zeker.De kick van het bedwingen van een "mooie" berg of uitdagende piste is grandioos.
Nadat Dennis ooit in Winterberg de eerste meters naar beneden zuisde hebben ze daarna vele geweldige wintersportjaren in Oostenrijk beleefd.
Tijdens zijn studietijd heeft hij in de vakanties gewerkt als skileraar in het Oostenrijkse Going am Wilden Kaiser.
Dat was de basis om "opnieuw" weer op "twee-benen" fluitend de pistes te bedwingen. Blauw, rood of zwart!
Nadat Dennis in juni 2007 het nieuws te horen kreeg dat zijn rechteronderbeen geamputeerd moest worden wist hij een ding zeker; hij zou weer gaan skiën! Samen met de Instrumentmaker zijn er vele uurtjes geoefend en geprobeerd om zo optimaal als mogelijk het materiaal in te stellen om de bergen te bedwingen. Dennis was immers in het bezit van een C-leg, die we voor het gemak maar de "ski-leg" noemde. De C-leg is een computergestuurde knieprothese. Een van de vele positieve eigenschappen van de C-leg is dat deze met een maximale buighoek is in te stellen. Hierdoor is het mogelijk om een kniefunctie te simmuleren tijdens het skiën zonder dat je er doorheen zak. Aan het einde van de buighoek ontstaat een optimale controle van de ski. Doordat Dennis zijn gehele bovenbeen nog had kon hij op spierkracht weer een strekkende beweging maken en een "hoog-laag" beweging creeeren.
Het inkanten van de ski ging moeizamer. Hiervoor is een extra heupbelasting nodig. Daar waar je normaliter de knie naar binnen kan drukken en zo op de kanten van de ski komt, is het nu van belang dat deze functie wordt overgenomen door de heup meer naar binnen te buigen. Doormiddel van een afstandbediening kon hij de C-leg in de loop- of skistand zetten. Noodzakelijk want wanneer hij in een stoeltjeslift moest plaatsnemen moest de ski in de "loopstand" worden gezet. Pas dan buigt de knie weer helemaal door zodat je kon gaan zitten. Er zijn C-leg gebruikers die nog een extra zooltje onder de hak in de ski-schoen plaatsen om meer druk naar voren te generen. Voor Dennis was dat niet nodig. Ook gebruikte hij geen opvulling in de skischoen. De cover van de C-leg paste prima in zijn skischoen die hij zo strak als mogelijk dichtbond.
Voordat Dennis in het bezit was van een C-leg kreeg hij als allereerste prothese een Mauch-knie. Hierop heft hij in totaal twee maanden rondgelopen. Hij heeft zogezegd opnieuw leren lopen op dit model. Aangezien het midden in het winterseizoen was heeft hij ook direct geprobeerd om te leren skiën op deze knie. Het grootste verschil t.o.v. de C-leg is dat deze knie een hydraulisch model is waarbij geen verdere instellingen mogelijk zijn zoals de maximale buighoek. Aanvankelijk had dat weinig succes totdat Dennis de truc had gevonden om skiënd naar beneden te komen; De maximale buighoek van de knie bepaalden we met spanbanden. Als je wilt weten hoe dat ging klik dan hier!
In het wintersportseizoen 2009-2010 train ik mee met de NskiV. Via een aantal indoortrainingen in de sneeuwhal van Zoetermeer werken we toe naar een slalomwedstrijd die ergens in juni 2010 wordt gehouden. Ik weet zeker dat ik met mijn inzet, enthousiasme en ervaring voor een verassing kan gaan zorgen.
Hieronder vind je een overzicht van mijn overige skifilmpjes met de C-leg: